27/06/2022

De geschiedenis van de foto

research chemicals

Op deze website kun je ontzettend veel informatie vinden over fotografie en het bewerken van foto’s. Maar hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van de foto? Als we hieraan denken komt vast gelijk dat beeld van die oude camera met felle flits, waar niemand bij mag bewegen. In deze blog gaan we iets dieper in op de geschiedenis van de foto.

Camera obscura

De camera obscura werd al sinds de jaren 1500 gebruikt om afbeeldingen mee te maken. ‘camera obscura’ betekent in het Latijn ‘donkere kamer’ en dat was het dan ook. Het was een doos met een gaatje in één van de wanden, door dit gaatje kwam het licht naar binnen, dat weer weerkaatst werd op de wand in de tegenovergestelde richting. Zo ontstond er een beeld in de doos, dit beeld was echter wel heel klein en ondersteboven. Een tekenaar kon het beeld in de doos  dan weer overtekenen op papier. Er waren van deze camera kleine exemplaren, maar ook hele grote waar de tekenaar in kon gaan zitten.

De eerste foto

Tijdens de 18e eeuw werd er geëxperimenteerd met allerlei research chemicals om het beeld vanzelf te kunnen vast leggen. Dit slaagde echter pas een eeuw later. Drie mannen hadden fotografie procedures ontwikkeld die in bepaalde vormen nog steeds worden gebruikt.

In 1826 smeerde Joseph Nicephore Niépce een koperen plaat in met lichtgevoelig asfalt. Deze plaat stak hij in de camera obscura en liet het licht uit zijn zonnige tuin acht uur lang op deze plaat schijnen. Dit resulteerde in de eerste foto.

research chemicals

De eerste kleurenfoto

In 1841 werd het negatief uitgevonden. Dit maakte het mogelijk om meerdere keren dezelfde afbeelding uit te drukken. In 1861 werd de eerste kleurenfoto gemaakt door James Clerk Maxwell. Hij maakte dit door groen, rood en blauw gefilterd beeld over elkaar heet je projecteren.

De eerste betaalbare draagbare camera

De eerste betaalbare en draagbare camera verscheen in 1888. Vanaf dit moment kon iedereen foto’s maken en ontwikkelde de kunst van foto’s nemen zich snel voort.

Zelf foto’s afdrukken

In 1947 werd de polaroid camera ontwikkeld, dit maakt het mogelijk voor iedereen om gelijk de foto te kunnen afdrukken en bewonderen.

Tegenwoordig

Als we terug kijken op de ontwikkeling van foto’s de afgelopen 40 jaar, dan heeft er nog steeds veel ontwikkelingen plaatsgevonden. Waar we het nog vanuit onze jeugd gewend zijn om een vol foto rolletje naar de kruidvat te brengen om te laten afdrukken, is dit al vreemd voor de nieuwe generatie(s). Vroeger werden deze foto’s in mooie albums geplakt en veel mensen hadden dan ook kasten vol met foto albums.

Lees ook:  Leukste momenten om jouw baby op de foto te zetten

Recent

Vrijgezellenfotografie

Vrijgezellenfotografie

26/06/2024
Het belang van watermerken op foto's

Het belang van watermerken op foto's

26/06/2024
De perfecte herenmode voor een fotoshoot

De perfecte herenmode voor een fotoshoot

24/06/2024
Wat moet je vermijden bij het maken van een pasfoto

Wat moet je vermijden bij het maken van een pasfoto

06/06/2024
Tips voor het maken van bruiloft foto’s

Tips voor het maken van bruiloft foto’s

05/06/2024

Meer in deze categorie

reclame
Zo ontwerp je opvallende reclame
|
,
Interieurfotografie
Handige interieurfotografie tips voor beginners
|
, ,
marketing materiaal, energie aanbieders vergelijken
Tips voor het maken en bewerken van marketingmateriaal
|
, ,
© Copyright Foto bewerken online 2024