Foto bewerken Apple

Een foto bewerken met Apple doe je eenvoudig op je Macbook, iPad of iPhone voor de mooiste resultaten. iPhones staan bekend om hun camera’s van hoge kwaliteit waarmee je moeiteloos haarscherpe foto’s schiet. Maar wist jij dat Apple je ook vele opties biedt tot het bewerken van foto’s? In de Foto’s app van Apple heb je vele mogelijkheden om jouw foto’s te perfectioneren.

Foto bewerken Apple: opties in Foto’s

De tijd dat je een apart computerprogramma nodig hebt om je foto’s te bewerken is voorbij. Op je Apple apparaten pas je je foto’s gemakkelijk handmatig aan, direct nadat je ze gemaakt hebt en waar je ook bent. Ieder apparaat is uitgerust met de Foto’s app, waarin je alle basisbewerkingen kunt uitvoeren. Snijd je foto uit om het perfecte kader te creëren, zoom in of maak je foto recht met enkele simpele handelingen op je scherm. Met deze acties kun je de compositie van je foto aanpassen. Ook factoren als de belichting, de kleur en het contrast van de foto’s kan je op je apparaat zelf bewerken. Laat de kleuren in je foto’s meer spreken door voor een hoger contrast te kiezen en kies de kleur en belichting die bij de setting past. Door het schuifsysteem kun je bij iedere aanpassing de sterkte en intensiteit aanpassen, totdat je helemaal tevreden bent met het resultaat. Als kers op de taart komt Apple ook met een aantal eigen filters die je op je foto’s los kunt laten. Behalve het klassieke zwart/wit filter, kun je ook kiezen voor een koude of juist warme gloed. Handig is dat je altijd kan vergelijken hoe het origineel van de foto eruit zag, door het scherm even ingedrukt vast te houden. Op die manier kun je op elk moment kijken of de veranderingen die je gemaakt hebt je bevallen.

Foto’s opslaan en bewerken in RAW formaat met Apple

Professionele fotografen slaan hun foto’s vaak op in RAW-formaat. Maar met de technologie van vandaag de dag heb je niet per se een spiegelreflex camera nodig om een foto in RAW-formaat te kunnen maken. Met bepaalde apps voor Apple kun je ook foto’s die je met je iPhone of iPad maakt opslaan in RAW. Wat is daarvan het voordeel? In vergelijking met het gebruikelijke JPEG-formaat bevatten RAW-foto’s veel meer informatie over het vastgelegde moment. Door deze uitgebreide informatie, is het mogelijk om RAW-foto’s in veel meer detail te bewerken. De RAW-bestanden zijn omdat ze zoveel informatie bevatten, wel veel groter dan Jpeg-bestanden en nemen dus veel opslagruimte in op je telefoon.

Breid je mogelijkheden uit met aanvullende apps

Je komt met de mogelijkheden die Apple voor het bewerken van foto’s biedt een heel eind. Je kunt je horizon echter op twee verschillende manieren verbreden. Allereerst heb je als je foto’s bewerkt met Apple de optie om extensies van derden toe te voegen aan de Foto’s app. Ontwikkelaars van foto bewerkingsapplicaties kunnen hun programma passend maken voor de Foto’s app en er een extensie van maken die je kunt downloaden. Vervolgens wordt deze extensie direct beschikbaar in je vertrouwde Apple Foto’s. Extensies bieden opties die je in de basisversie niet op je apparaat vindt, zoals het retoucheren van oneffenheden in de huid, tanden witter maken en extra filters kiezen. Heb je een extensie op je computer gedownload? Dan wordt deze direct gesynchroniseerd met je andere apparaten. Ten tweede kun je gebruik maken van online bewerkingsprogramma’s of aanvullende apps die je kunt downloaden in de Apple App Store. Er zijn talloze opties met zowel betaalde als onbetaalde versies. De apps onderscheiden zich het meest van elkaar door de unieke filters die zij beschikbaar maken, waarmee je jouw foto net een andere touch kan geven dan met de basisfilters. Heb je meerdere Apple apparaten? Als je je iPad gebruikt, zullen sommige apps je meer opties geven dan wanneer je de versie voor iPhone gebruikt en kun je dus nog beter en preciezer bewerken.

Grenzeloze creativiteit

Behalve het bewerken van foto’s kun je nog veel meer creatieve dingen doen met foto’s op je Apple apparaat als je de juiste apps weet te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het bewerken van je foto met tekst om er een kaart of stripverhaal van te maken. Wil je de foto aan iemand cadeau doen? Met sommige apps kun je zelf een mooie lijst ontwerpen voor je foto. Kun je niet kiezen of wil je foto’s combineren? Gebruik dan een collage app om de meest inspirerende collages te maken op je telefoon of iPad. Met de juiste hulpmiddelen, kent jouw creativiteit geen grenzen.
© Copyright Foto bewerken online 2023