Foto bewerken achtergrond vervagen

Jouw foto bewerken door de achtergrond te vervagen, geeft de foto direct een professionele uitstraling. Het effect van het scherpe onderwerp en de wazige achtergrond heet, in fotografie termen, het Bokeh effect en heeft alles te maken met de scherptediepte van een foto. Met een digitale spiegelreflex camera kun je deze scherptediepte handmatig instellen, zodat hetgeen dat zich op de voorgrond bevindt scherp weergegeven wordt en de achtergrond vervaagd lijkt. Toch is het ook voor zonder spiegelreflex camera mogelijk dit resultaat te behalen en heb je er niet eens zo veel kennis of kunde voor nodig als je zou verwachten.

Foto bewerken achtergrond vervagen – waarom het Bokeh effect?

Portretten worden levendiger, landschappen interessanter en foto’s lijken van hogere kwaliteit wanneer het onderwerp scherp is en de achtergrond wazig. Het onderwerp lijkt “los” te komen van de achtergrond en komt daardoor beter tot zijn recht. Dit effect wordt het Bokeh effect genoemd, naar het Japanse woord “boke” dat onscherpte betekent. Als de gehele foto scherp is, is het soms niet duidelijk wat je precies met je foto wilt laten zien. Je kunt als fotograaf het Bokeh effect inzetten om de aandacht van de kijker naar een bepaald onderdeel van de foto te leiden. Een portret springt er meer uit, als de achtergrond wazig is omdat de ogen van de kijker getrokken worden naar de details van het gezicht. Een natuurfoto maak je interessanter door er één onderwerp uit te lichten. Zo valt een vogel veel meer op wanneer de boom waarin hij zit op de achtergrond vervaagd is. Ook voor fashion fotografie, waarbij het belangrijk is dat de kleding alle aandacht geniet, wordt het Bokeh effect veel gebruikt. Als je een willekeurig kookboek openslaat, zie je dat hetzelfde geldt voor food fotografie. De prachtig opgemaakte taart staat op de voorgrond en de gedekte tafel zacht en wazig op de achtergrond. De scherptediepte speelt een grote rol in de compositie van de foto en is daarom essentieel om in te kunnen zetten om het verhaal van jouw foto het beste over te kunnen brengen.

Zonder digitale spiegelreflex camera

Scherptediepte klinkt wellicht ingewikkeld, maar met de technologie van nu is het effect van de vervaagde achtergrond voor iedereen toegankelijk. Sommige camera’s op telefoons hebben zelfs al een ingebouwde optie om de achtergrond te vervagen. Maar het is ook mogelijk om je foto achteraf te bewerken om dit effect te bewerkstelligen. Je kunt het effect bijvoorbeeld bereiken door de achtergrond van jouw foto online wazig te maken met een Blur filter. Dit kan met online foto editors, maar ook vanaf je smartphone met een foto bewerken app. Omdat je het effect nabootst, moet je vaak zelf in de app aangeven wat het onderwerp van de foto is dat scherp moet blijven. Dit doe je bijvoorbeeld met vormen of een penseel waarmee je het onderwerp van je foto kunt selecteren. Met een klik op de knop kun je vervolgens de achtergrond wazig maken.foto bewerken achtergrond vervagen
foto bewerken achtergrond vervagen

Jouw persoonlijke Bokeh effect creëren

Als je eenmaal besloten hebt om jouw foto naar een hoger niveau te tillen met het Bokeh effect, zijn er nog een aantal keuzes om te maken. Allereerst zoek je een online foto editor of app om je foto te bewerken en de achtergrond te vervagen. Vervolgens dien je een belangrijke keuze te maken: wat is de hoofdfocus van jouw foto? Als je gekozen hebt waar je de aandacht op wilt vestigen, kun je het effect toepassen en de achtergrond vervagen in de app. Het is echter niet zo dat je voor de achtergrond van jouw foto slechts twee keuzes hebt: scherp of wazig. Hier tussenin zit nog een heel spectrum waarmee je aan de slag kunt. Ga je voor een rustige Bokeh? Dan is de achtergrond erg vaag waardoor de kleuren in elkaar overlopen en zo een geheel vormen. Dit heeft geeft de foto een rustgevend effect: er is voor de kijker geen twijfel mogelijk over waar hij of zij naar dient te kijken. Maar je kunt ook kiezen voor een onrustige Bokeh, waarbij de achtergrond vaag is maar nog steeds bepaalde elementen er wel uit kunnen springen. Het onderwerp is voor de kijker duidelijk, maar ook de achtergrond blijft interessant om naar te kijken. Het fijne van het achteraf bewerken van jouw foto’s is dat je kunt experimenteren met het effect. Je kunt verschillende focussen uitproberen en zo spelen met wat er haarscherp op de voorgrond staat, welke delen vervaagd worden en hoe sterk dit wazige effect is. Zo kun je jouw foto precies afstemmen op je eigen persoonlijke voorkeuren.
© Copyright Foto bewerken online 2023