De basisprincipes van fotografie
Als beginnende fotograaf kunnen de basisprincipes van fotografie je enorm helpen bij het maken van kwalitatief goede en unieke foto’s. Om jou hierbij te helpen zullen we de drie belangrijkste basisprincipes; belichting, compositie en scherpstellen, aanbod laten komen.
Belichting
Belichting is een van de essentiële elementen in fotografie. Het geeft aan hoeveel licht er op de sensor van je camera valt. Het is belangrijk om hiermee te werken en dit goed in te stellen om zo de beste foto’s te kunnen maken. Als het buiten lekker weer is en de zon schijnt kan dit voor zowel zonnepanelen in Zoetermeer als voor een fotograaf erg handig zijn. Belichting wordt beïnvloed door drie belangrijke factoren;
Diafragma
Het diafragma regelt de hoeveelheid licht die door de lens komt. Je kan de opening groter of kleiner maken door de diafragmawaarde in te stellen. Een kleine waarde staat voor een grote lensopening en een grote waarde voor kleine lensopening.
Sluitertijd
De sluitertijd bepaalt hoelang de sensor wordt blootgesteld aan licht. Dit wordt aangegeven in seconden of zelfs fracties van seconde. Overdag is er veel licht en heeft de camera al genoeg aan hele korte sluitertijden. Als je foto’s gaat maken in het donker, dan kan je de sluitertijd beter op een aantal seconden of zelfs minuten gezet worden.
ISO
De ISO regelt de gevoeligheid van de sensor voor het licht. Bij een lage ISO-waarde van 100 is de beeldsensor minder gevoelig dan bij een hoge ISO-waarde van 1600. Een hogere ISO-waarde kan storende ruis zichtbaar maken op een foto. Daarom is het aan te raden om zo lang mogelijk met een lage ISO-waarde te werken.
Scherpstellen
Het goed kunnen beheersen van de scherpstelling is essentieel om je onderwerp scherp en duidelijk in beeld te brengen. Je kan dit doen met autofocus, maar handmatige scherpstelling kan vaak ook handig zijn bij bepaalde situaties. Door het diafragma aan te passen kun je de scherptediepte controleren. Een groot diafragma creëert een kleine scherptediepte, terwijl een klein diafragma een grotere scherptediepte geeft. Het is dus erg belangrijk om te weten hoe het scherpstellen van de camera werkt en wanneer je de juiste techniek moet toepassen om tot het gewenste resultaat te komen.
Compositie
Het basisprincipe compositie heeft betrekking op de manier waarop elementen binnen het kader van je foto worden geplaatst. Een goede compositie zorgt voor een visueel aantrekkelijk beeld. Een belangrijke regel bij compositie is de regel van derden. Hierbij wordt het frame in negen gelijke delen verdeeld en de belangrijke elementen worden dan op de snijpunten geplaatst. Om de juiste compositie op je foto te krijgen is het handig om veel te oefenen.
Door deze drie basisprincipes van fotografie goed onder de knie te krijgen, kun je beginnen met fotograferen als beginnende fotograaf. Neem daarbij de tijd om te experimenteren en te oefenen met de verschillende principes en technieken.