27/11/2016

Composities – wat maakt het verschil (rule of third)

Compositities, het kan je foto maken of breken. Je hoeft maar naar een foto te kijken en merkt direct of een foto klopt of juist niet. Hoe zit dit eigenlijk? Wij vroegen het aan Fototune, de Bruidsfotograaf van het hoge noorden.

Licht, compositie en kleur

fotoEen goede foto heeft 3 verschillende onderdelen: licht, compositie en kleur. Al deze 3 moeten in evenwicht zijn. Wijkt 1 van deze 3 onderdelen af? Dan voelt de foto meestal wat raar aan. Soms is dit juist leuk om mee te spelen, maar meestal willen we dit natuurlijk vermijden. Klopt het licht en de compositie? Maar past de kleur niet bij het plaatje? Dan zullen veel mensen moeite hebben als ze kijken naar de foto. Zo is het ook met compositie. Compositie bepaald de stemming van een afbeelding. Door het het ordenen of niet ordenen van van verschillende beeldelementen bepaal je de sfeer in een foto. Plaats je de persoon aan de rechterkant of aan de linkerkant? Zet je de horizon aan de bovenkant of aan de onderkant? Allemaal mogelijkheden om rust, chaos en vloeiende lijnen te combineren. Het mooie van deze compositie is dat je op alle manieren verschillende combinaties creëert. Toch is er wel een maatstaaf waar je je aan kan houden waardoor jou foto's nog mooier tot het licht komen. Foto al gemaakt? Geen probleem! Hoewel het natuurlijk beter is om alles in camera goed te schieten is deze truc ook achteraf goed te doen.

Rule of third

Rule of third is een guideline dat toegepast wordt in de fotografie om de compositie te bepalen. Het is een rooster van strepen op elk 1/3e van de foto waardoor er op 4 plaatsen in het midden de lijnen elkaar kruisen. Over deze 4 punten gaan we het vandaag hebben. Hoewel het spelen van compositie natuurlijk het mooiste is wat er is, is er zoals zoveel in het leven ook bij compositie een basis. Door een persoon bijvoorbeeld op 1 van deze horizontale lijnen te zetten zul je merken dat een foto anders beleefd word. Het wordt rustiger, natuurlijker. Net of je naar een echt moment aan het kijken bent. Hetzelfde geld met een straat of een horizon: zet je de horizon op de onderste of bovenste lijn? Dan zal de foto direct beter lijken. Dit komt omdat de foto uit het midden wordt gehaald wat direct de foto minder saai maakt. En natuurlijk door compositie interessanter om naar te kijken.

Crop of in camera

Op bijna elke camera is wel een optie te vinden om deze lijnen op het scherm te krijgen. Maar ook zonder deze lijnen is het goed te doen. Probeer zo dicht mogelijk het belangrijkste object op 1 van deze lijnen te zetten. En maak dan de foto. Kijk daarnaast naar andere interessante onderwerpen of objecten en probeer hier een lijn in te krijgen. Twijfel je op welk punt je het belangrijkste object moet zetten? Probeer dan op alle punten een foto te maken en kijk bij welke foto de meeste aandacht naar het belangrijkste object gaat. Door dit steeds vaker te doen leer je zelf te kijken naar alle andere aspecten die zorgen dat een compositie beter wordt. Denk aan lijnen, patronen, diepte en nog vele andere aspecten. Na een tijdje valt alles vanzelf op zijn plek en begin je steeds sneller het verschil te zien. Door deze rule of third toe te passen zul je merken dat je anders naar foto's gaat kijken, je zult vooruitgang zien. Probeer het eens uit! Lukt het nog niet om dit toe te passen? Geen probleem! Maak de foto iets groter zodat je zeker weet dat na het bewerken de belangrijkste plekken nog steeds zichtbaar zijn. Dan kan je via onze programma op deze website jou foto bewerken. Hoe doe je dat? Heel simpel: je voegt de foto toe in het programma op onze pagina. Na het toevoegen van de foto klik je op Crop. Zie je de lijnen al verschijnen? Top! Het enige wat je nu hoeft te doen is de lijnen te verschuiven, vergroten of verkleinen totdat jij tevreden bent met het resultaat. Simpel en toch effectief! Daarnaast zie je direct resultaat. De crop functie is een prachtige tool om jou foto's achteraf nog mooier te maken. En via deze website is dat online gemakkelijk en snel mogelijk. Wil je hier niet te veel mee knoeien en het werk toch aan een professional over laten? Dan kan je altijd voor meer tips of het boeken van een fotosessie kijken op: Fototune fotografie

Lees ook:  Foto’s op kartonnen figuren

Recent

Hoe je ongedierte kunt herkennen

Hoe je ongedierte kunt herkennen

13/09/2023
Tips om goede foto’s van je drankjes te maken

Tips om goede foto’s van je drankjes te maken

12/09/2023
Horecafotografie: hier moet je op letten

Horecafotografie: hier moet je op letten

15/08/2023
Hoe creëer je met fotografie een verhaal?

Hoe creëer je met fotografie een verhaal?

11/08/2023
5 tips om te beginnen met natuurfotografie

5 tips om te beginnen met natuurfotografie

11/08/2023

Meer in deze categorie

ongedierte herkennen
Hoe je ongedierte kunt herkennen
|
,
marketing materiaal, energie aanbieders vergelijken
Tips voor het maken en bewerken van marketingmateriaal
|
, ,
fotoalbum maken
De kracht van foto's
|
,
© Copyright Foto bewerken online 2023