Vuur fotograferen: hoe doe je dat?
De kleuren van vuur zijn prachtig. Het fotograferen van vuur blijft een krachtig en interessant onderwerp. De vlammen in de verschillende kleuren geven sfeer op de foto. Door gebruik te maken van verschillende onderdelen kun je de foto naar een creatief niveau brengen. In dit artikel leggen we je uit hoe je het beste vuur kunt fotograferen en waar je allemaal op moet letten.
Veiligheid
Als eerste is veiligheid natuurlijk van belang. Vuur is vaak onvoorspelbaar en kan zorgen voor benauwde situaties. Het is daarom belangrijk om misschien eerst eens klein te beginnen. Je hebt dan voldoende oefenmateriaal voordat je aan het echte werk gaat beginnen. Als er personen in combinatie met vuur worden gefotografeerd, dan is het belangrijk dat dat de personen niet te dicht op het vuur staan en dat het haar en kleding niet te los zitten.
Zorg er ook altijd voor dat je een brandblusser en een blusdeken bijhebt. Ook is het belangrijk dat je in een omgeving fotografeert waar je veel ruimte hebt. En als je gaat fotograferen in een gebouw, zorg er dan voor dat het gebouw brandveilig is. Laat het hele gebouw brandwerend coaten. Als het dan fout gaat, verspreidt het vuur zich minder snel naar andere ruimtes.
Instellingen van de camera
Wanneer je vuur gaat fotograferen zijn de instellingen van de omgeving erg belangrijk. Je kunt daarmee de scherpte van de omgeving bepalen en of de omgeving licht en donker wordt. Je kunt dus veel spelen met instellingen. Een diafragma kun je gebruiken om veel details naar voren te laten komen op de foto. Hiermee kun je de vlammen volledig scherp maken en kun je ook duidelijk zien wat er in de omgeving gebeurd. Hoe hoger je het getal zet, hoe donkerder de foto zal worden. Dit wordt vaak gedaan bij het fotograferen van vuur, zodat de vlammen er beter uit kunnen komen. Als je meer van de omgeving wil vastleggen, kan het diafragma omlaag worden gehaald. De ISO kan verhoogd worden als er meer licht binnen moet vallen.
Sluitertijd
De sluitertijd bepaalt hoelang er licht op de sensor van de camera valt. Met een sluitertijd kun je bepalen hoe beweging in beeld komt. Bewogen of bevroren. Voor het bevriezen van het beeld wordt een hogere sluitingstijd gebruikt. 1/400e van een seconde is hiervoor voldoende. Als je meer licht nodig hebt op de foto dan kun je tot 1/125ste van een seconde de sluitertijd verlagen. Wil je meer tips om goed te kunnen fotograferen. Lees dan deze blog
Portretfoto in combinatie met vuur fotograferen
Warme kleuren kunnen sfeer brengen aan een foto. Ook kun je vuur betrekken in portretfoto’s. Zo kun je bijvoorbeeld kaarslicht erbij betrekken of een kampvuur. Wel is het zo als het vuur heel fel licht heeft, dat het wat lastiger is om een goed belichte foto te krijgen. Je kunt de foto dan ook bijlichten. Let wel op, niet alles los je op met fotobewerking.
Bij elke bron van licht is het belangrijk dat licht gelijkmatig op het gezicht valt. Als je een kaars te dicht tegen het lichaam aanhoudt, kan het rare schaduwen veroorzaken.
Close-up foto’s
Close-up foto’s kunnen een prachtig beeld vastleggen van gloeide stukken hout en het ontstaan van de rook. Je kunt niet altijd dicht bij het vuur komen. Jij en je camera kunnen ook niet altijd goed tegen de warme temperaturen. Een oplossing hiervoor is een speciale lens. Je kunt dan gemakkelijk inzoomen.