02/07/2022

Niet alles los je op met fotobewerking 

rijschool-Maastricht-2

De kunst van een goede foto zit niet alleen in goede fotobewerking. Wie namelijk denkt dat je met foto's bewerken alles kunt oplossen, die komt bedrogen uit. Er zijn natuurlijk ware kunstenaars, die bijna alles kunnen door het bewerken van een foto. Maar, er zijn ook legio goede fotografen die juist zoveel al doen tijdens het fotograferen dat het nabewerken veel minder tijd in beslag neemt. Alleen bepaalde effecten kun je veel makkelijker verkrijgen door...goede fotografie. Een bijzonder goed voorbeeld hiervan is het zogenaamde bewegingseffect. Als het goed is heb je dat al vaak genoeg gezien. Het kan erg mooi zijn als het tenminste goed is uitgevoerd. Dan zie je bijvoorbeeld een auto met van die strepen, waardoor je de ervaring overbrengt dat de auto rijdt.  

Wil jij ook een goede bewegingsfoto maken en zo min mogelijk nabewerken? Lees dan deze tips. 

Auto beweging 

Rijschool Maastricht kent dit effect goed, zij herkennen goed de extra dynamiek die een foto van een auto kan hebben. Maar, hoe krijg je nu dan zo'n foto zonder fotobewerking? Daar zijn een aantal tips voor die je met een goede camera prima kunt toepassen. 

Verleng de sluitertijd 

De sluitertijd is de tijd in seconden, die bepaalt hoelang er licht op de sensor van een camera valt. Is de sluitertijd kort? Dan zorgt die ervoor dat een beeld meer stil komt te staan. Als je dus juist zo min mogelijk beweging op de foto wil, is zorgen voor een korte sluitertijd dus een optie. Wil je het omgekeerde effect? Dan is het dus belangrijk om juist de sluitertijd te verlengen. Op die manier wordt het beeld namelijk minder scherp en ontstaan er van die 'vegen' op de foto. Dit is niet alleen interessant bij bijvoorbeeld autofotografie, maar het wordt ook veel gebruik bij bijvoorbeeld sportfotografie. Daarbij kun je natuurlijk denken aan bijvoorbeeld voetbal of aan wielrennen. Ideaal voor een mooie bewegingsfoto. 

Beweeg mee 

Tip? Beweeg daarbij mee met het object dat je wil fotograferen. Dat meebewegen zorgt er namelijk voor dat de achtergrond waziger is, maar het voorwerp nog scherp. Dat maakt het natuurlijk nog dynamischer.

rijschool-Maastricht-3

Daarbij is het trouwens ook leuk om te spelen met diepte en je kunt ook alles wat meer wazig maken. Ook kun je bijvoorbeeld het voorwerp juist scherp houden en de omgeving vaag. Het is uiteindelijk vooral een kwestie van uitproberen, om het meest optimale effect te krijgen. Zo bouw je ervaring op en ga je zelf ontdekken wat nu wel en niet werkt.  

Meer kwaliteit? 

Wil je dit fotograferen echt tot in de puntjes beheersen? Dan is de fotovakschool misschien wel iets voor jou. Hier leer je namelijk de kneepjes van het vak. Daarbij leer je natuurlijk zowel over fotograferen als het nabewerken van foto's. Want, hoewel je veel kunt oplossen met goede fotografie, is nabewerken soms toch echt wel nodig.  

Lees ook:  Foto’s maken van je nieuwe badkamer

Recent

Hoe je ongedierte kunt herkennen

Hoe je ongedierte kunt herkennen

13/09/2023
Tips om goede foto’s van je drankjes te maken

Tips om goede foto’s van je drankjes te maken

12/09/2023
Horecafotografie: hier moet je op letten

Horecafotografie: hier moet je op letten

15/08/2023
Hoe creëer je met fotografie een verhaal?

Hoe creëer je met fotografie een verhaal?

11/08/2023
5 tips om te beginnen met natuurfotografie

5 tips om te beginnen met natuurfotografie

11/08/2023

Meer in deze categorie

marketing materiaal, energie aanbieders vergelijken
Tips voor het maken en bewerken van marketingmateriaal
|
, ,
Zwangerschapsfoto
Zwangerschapsfoto’s laten maken
|
,
witte tanden op foto
Witte tanden op een foto, nodig of onnodig?
|
,
© Copyright Foto bewerken online 2023