Foto personaliseren (zonder Photoshop)
Fotografie is spelen met licht, maar de laatste jaren is het voornamelijk spelen met je muis. Door de opkomst van krachtige software om foto’s te bewerken, wordt tegenwoordig steeds vaker veel tijd gestoken in het werk achter de pc. Dat leidt tot mooie foto’s, maar soms niet meer tot heel verrassende resultaten. Niet voor niets zien doorgewinterde fotografen doorgaans snel het verschil tussen een bewerkte foto en een niet-bewerkte foto. Dat komt niet zelden omdat het foto’s zijn die erg op elkaar lijken. Tijd dus om het echt origineel te maken. Hieronder enkele waardevolle tips, die zeker zullen zorgen voor meer originaliteit.
Let op zonlicht, maar maak er ook gebruik van
Essentieel onderdeel van fotografie is zonlicht. Regel een is dat je gebruik maakt van het licht van de zon, zodat foto’s goed belicht worden. Dat zonlicht zorgt voor levendige kleuren en zorgt ervoor dat je ook met hogere sluitertijden goed uit de voeten kan. Stelregel is wel dat het licht niet te fel moet zijn, en dat je met de zon in je rug fotografeert. De eerste regel wil je altijd toepassen, maar de tweede regel kan zorgen voor originele resultaten. Door recht tegen de zon in te fotograferen, verlies waarschijnlijk alle contrast. Maar als het je lukt om de zon zelf ergens achter te verbergen, krijg je een foto waar schaduwen en donkere tinten de hoofdrol opeisen. Misschien niet volgens de regels van de fotowetten, maar het resultaat is heilig. Een goede afdrukservice voor het
maken van een fotoboek zorgt er echt wel voor dat dit soort effecten goed overkomen.
Ook filters op je lens werken nog
Voordat Photoshop zijn intrede deed, moest je on-the-spot zorgen voor filtereffecten op je foto’s. Dat gebeurde dan door glazen filters op de lens te schroeven of te draaien. Populaire filters waren het polarisatiefilter tegen zonnefilter, fisheye-lenzen of opwarmfilters. Als je zeker weet dat je foto dit soort lenzen wel kunnen gebruiken, kun je ze gewoon op je lens zetten. Bij het afdrukken van de foto, is het filter ook toegepast op de foto. Scheelt je pc weer opstarten.
Pak je oude camera erbij
Oude foto’s worden vandaag de dag massaal gedigitaliseerd. Ze zijn eerst geschoten met fotorolletje, en gaan daarna naar een bestand met een scanner. Waarom? Omdat het veel sneller is, handiger is en je niet hoeft te wachten totdat het rolletje is ontwikkeld. Maar kwaliteit is veel minder een item. Een goede foto, geschoten op een rolletje, kan absoluut de concurrentie aan met digitaal. Veel mensen vinden het daarnaast veel leuker om in de weer te gaan met een fotorolletje. En het geeft toch echt een heel eigen signatuur aan je foto. Meer werk, absoluut: maar ook origineler.
Meer fotografieblogs lezen? Lees dan: Handige interieurfotografie tips voor beginners