28/06/2022

Hoe verwijder je iets uit een foto? 

e-sigaret

Soms staat er net iets op de foto, wat je er niet op wil hebben. Hoe verwijder je dat voorwerp dan het beste? Een vraag die afhangt van de vorm en de kleur van het voorwerp. Ook is het van belang of het over iets heen gaat dat je niet weg wil hebben, wat de positie is van het voorwerp en wat de achtergrond is van het voorwerp in de foto. Een heleboel vragen dus vooral eerst. 

De positie van het voorwerp 

De positie van het voorwerp kan van belang zijn als je op zoek bent naar vooral een snelle oplossing. Stel da het voorwerp namelijk zich aan de rand van de foto bevindt, dan zou je ervoor kunnen kiezen om wat van de foto te snijden. Dit kan in diverse fotoprogramma's zoals bijvoorbeeld Paint 3D. Is dit echter niet het geval of je snijdt er dan dingen af die je wel op de foto wil hebben, dan is het niet de beste oplossing. 

De vorm en de kleur van de foto 

Is de vorm vrij vastomlijnd en bestaat het voorwerp ook nog eens uit 1 kleur, die afwijkt van de kleuren rondom dit voorwerp op de foto? Dan kun je in Photoshop dit voorwerp selecteren en verwijderen. Dit betekent natuurlijk wel dat er nu een soort gat ontstaat. Als de achtergrond rondom dat gat bestaat uit 1 kleur is het natuurlijk makkelijk, dan vervang je dat gat voor die ene kleur. Dat kan bijvoorbeeld met 'het emmertje' in Photoshop. Is dit niet het geval? Dan is het in sommige gevallen handig om gebruik te maken van het 'klonen'. Hierbij neem je een hap uit de gewenste achtergrond en die kopieer je in het gat dat is ontstaan op de plek waar het voorwerp stond. 

Vreemde vormen 

Soms zijn er echter wat meer moeilijkere vormen die het allemaal wat lastiger maken. Daar waar je bijvoorbeeld soms in Photoshop met een lasso een vorm als het ware kan vangen, gaat dat wat lastiger met bijvoorbeeld de rook van een e sigaret of het lange haar van een dame dat wild alle kanten op gaat.  

Kun je moeilijke vormen niet verwijderen? Jazeker kun je dit wel doen. Alleen dit vraagt wel wat meer specifieke Photoshopkennis. Ben je liever dus met de camera in de weer en is bewerken meer voor plan B? Zorg dan dat je hier bij het maken van de foto al over nadenkt. Soms kun je met een goede opzet van de foto, naderhand namelijk een hoop bewerkingen besparen in Photoshop. Wil je het toch in Photoshop doen? Pak dan daarvoor een tutorial op YouTube.  

Lees ook:  Landschap en natuur fotografie in Nederland

Recent

Hoe je ongedierte kunt herkennen

Hoe je ongedierte kunt herkennen

13/09/2023
Tips om goede foto’s van je drankjes te maken

Tips om goede foto’s van je drankjes te maken

12/09/2023
Horecafotografie: hier moet je op letten

Horecafotografie: hier moet je op letten

15/08/2023
Hoe creëer je met fotografie een verhaal?

Hoe creëer je met fotografie een verhaal?

11/08/2023
5 tips om te beginnen met natuurfotografie

5 tips om te beginnen met natuurfotografie

11/08/2023

Meer in deze categorie

marketing materiaal, energie aanbieders vergelijken
Tips voor het maken en bewerken van marketingmateriaal
|
, ,
Zwangerschapsfoto
Zwangerschapsfoto’s laten maken
|
,
witte tanden op foto
Witte tanden op een foto, nodig of onnodig?
|
,
© Copyright Foto bewerken online 2023