08/10/2021

Foto’s digitaal bewerken, geoorloofd of niet?

Men vraagt zich regelmatig af of het digitaal bewerken van foto’s is toegestaan. Fotoshoppen heeft vaak een negatieve klank, volgens sommigen zou je de werkelijkheid helemaal verminken. In dit artikel vertellen wij je waarom je je foto’s wel of niet zou moeten bewerken.

Wat is de werkelijkheid?

Velen denken dat de foto die zij zien de absolute werkelijkheid is. Dit is echter niet zo. De fotograaf bepaalt wat het kader is dat te zien is op de foto. Dus als fotograaf bepaal je al voor een groot deel wat wel of niet op de foto komt. Je bepaalt welke lens je gebruikt, dus welk perspectief de foto geeft. Ook bepaal je of je een groot diafragma gebruikt en dus gebruik maakt van een grote of kleine scherptediepte. De foto is om te beginnen dus vaak al niet de werkelijkheid, maar een klein stukje van de totale werkelijkheid. Een fotograaf creëert als het ware een beeld van de werkelijkheid.

Na de opname

Nadat de foto’s genomen zijn heb je als fotograaf de mogelijkheid om nog wat met de foto’s te doen. Dit kan een kleine aanpassing zijn, zoals het bijsnijden van een randje van de foto of de kleuren een beetje bijwerken. Echter kan het ook iets groots zijn, zoals het toevoegen of verwijderen van personen.

Begin met een goede opname

Het is van belang dat de foto op een zo goed mogelijke manier wordt geschoten. Je let dus op de belichting, maakt gebruik van een polarisatiefilter als dat wenselijk is, zet je wit balans goed en maak gebruik van een statief als je een langere sluitertijd hebt. Deze dingen zorgen ervoor dat de foto zo goed mogelijk uit de camera komt.

Echter kan het alsnog voorkomen dat de foto er anders uit komt te zien dan wat jij in werkelijkheid zag. Dat heeft er mee te maken dat onze ogen veel beter zijn dan de sensor van de camera. Dus het kan voorkomen dat jij bepaalde schaduwen ziet, die op de foto niet te zien zijn.

Optimaliseren

In deze fase ga de foto bewerken wanneer je niet tevreden bent. Je gaat eventueel kleuren aanpassen, kiest voor meer of minder verzadiging, iets wijzigen van de kleurtoon en het wijzigen van de witbalans. Ook kijk je in deze fase kritisch naar de belichting en bijbehorende histogram. Je kunt eventueel kiezen voor een zwart-wit weergave en je kijkt of er contrast toegevoegd of weggehaald moet worden. Kleine oneffenheden kun je verwijderen, denk hierbij aan sensorvlekken of een verdwaald graspolletje dat je niet kon weghalen. Al deze wijzigingen kunnen toch voor een redelijk ander beeld zorgen.

Pasfoto’s

Je hebt je rijbewijs gehaald na een hoop lessen bij rijschool Oosterhout. Bij de aanvraag van je rijbewijs moet je een aantal dingen meenemen, waaronder een pasfoto. Dit is een van de weinige foto’s die je niet mag bewerken. Daarom is het extra belangrijk dat de opname goed gemaakt wordt. Bij het maken van een pasfoto moet gelet worden op:

  • De positionering, het hele hoofd moet in beeld zijn.
  • De fotokwaliteit, de foto moet in kleur zijn, maximaal 6 maanden oud zijn, scherp zijn, geen kopie zijn, niet beschadigd zijn, niet bewerkt zijn, afgedrukt op hoogwaardig papier zijn en een resolutie hebben van minimaal 400 dpi.
  • De belichting.
  • De houding, je gezicht moet recht afgebeeld zijn.
  • De achtergrond, moet egaal zijn en voor voldoende contrast zorgen.
  • De bril, deze moet doorschijnend zijn en niet reflecterend.
  • De weergave van het gezicht, het hele gezicht moet vrij zijn.
  • De uitdrukking, deze moet neutraal zijn.
Lees ook:  Template gebruiken voor foto’s op Instagram

Recent

Hoe je ongedierte kunt herkennen

Hoe je ongedierte kunt herkennen

13/09/2023
Tips om goede foto’s van je drankjes te maken

Tips om goede foto’s van je drankjes te maken

12/09/2023
Horecafotografie: hier moet je op letten

Horecafotografie: hier moet je op letten

15/08/2023
Hoe creëer je met fotografie een verhaal?

Hoe creëer je met fotografie een verhaal?

11/08/2023
5 tips om te beginnen met natuurfotografie

5 tips om te beginnen met natuurfotografie

11/08/2023

Meer in deze categorie

marketing materiaal, energie aanbieders vergelijken
Tips voor het maken en bewerken van marketingmateriaal
|
, ,
Zwangerschapsfoto
Zwangerschapsfoto’s laten maken
|
,
witte tanden op foto
Witte tanden op een foto, nodig of onnodig?
|
,
© Copyright Foto bewerken online 2023