04/06/2022

Fotografie tips voor beginners

gewoonte aan leren

Wie geniet daar nu niet van? Een mooie foto van de zonsondergang of een landschap in een land ver hier vandaan? Misschien wil je zelf wel een start maken aan fotografie en dat is ook niet gek. Het is namelijk een mooi vak, waar jij jouw eigen creativiteit in kwijt kan. Als je net begint met fotograferen dan kan het misschien nog erg lastig zijn. Het is eigenlijk een kwestie van een gewoonte aan leren, want je zult vooral veel moeten oefenen om het vak onder de knie te krijgen. In dit artikel zullen we jou meenemen in de beste tips als het gaat over fotograferen. Zo maak jij binnen een mum van tijd de mooiste foto’s!

Een goede compositie

Als het gaat over compositie dan bedoelen we de beeldopbouw van de foto. Dit is namelijk heel bepalend voor de sfeer en zeggingskracht van een foto. Binnen de fotografie kennen we een aantal compositieregels, zoals de regel van derden. Jouw foto is in te delen in negen vlakken. Men is snel geneigd om een voorwerp in het midden van de foto te plaatsen. Doe dit dus niet! Je zult een gewoonte moeten aanleren, om dit volgens de regel van derden te doen. Dit doe je door het object of onderwerp op het snijvlak van de rechtse of linkse verticale lijnen te plaatsen. Wij weten zeker dat jouw foto dan veel meer aandacht trekt.

Scherpte

Niets is zo vervelend als een onscherpe foto. De scherpte is dan ook vrijwel het meest bepalend voor een goede foto. Als je werkt met een spiegelreflexcamera dan heb je al snel te maken met bewegingsonscherpte. Dit voorkom je door bijvoorbeeld een statief te kopen en je camera daarop te plaatsen. Vervolgens speelt scherpte op het juiste punt een rol. Je zult op het juiste onderdeel moeten scherpstellen en ook dit is een kwestie van gewoonte aan leren. Richt bij het fotograferen van mensen altijd op de ogen.

Oefenen

Bovenal is het belangrijkste: oefenen. Zoals met alles leer je ook met fotograferen het snelst door het te doen. Plan uitjes en neem je camera gewoon mee. Bied je familie of vrienden aan om foto’s van hen te maken, waarbij je dus onder andere kan oefenen met het scherpstellen op de ogen. Ook kun je naar bosgebieden te gaan om te oefenen met landschappen. Daarnaast is het van belang om ook te oefenen met de theorie van de camera. Oefen met het diafragma, de ISO-waarde en de sluitertijd van de camera.

gewoonte aan leren
Lees ook:  Witte tanden op een foto, nodig of onnodig?

Recent

De kracht van foto's

De kracht van foto's

12/09/2022
Zwangerschapsfoto’s laten maken

Zwangerschapsfoto’s laten maken

15/08/2022
Witte tanden op een foto, nodig of onnodig?

Witte tanden op een foto, nodig of onnodig?

08/07/2022
Reportagefotografie tips

Reportagefotografie tips

07/07/2022
Bloemen fotograferen in de achtertuin

Bloemen fotograferen in de achtertuin

07/07/2022

Meer in deze categorie

Zwangerschapsfoto
Zwangerschapsfoto’s laten maken
|
,
witte tanden op foto
Witte tanden op een foto, nodig of onnodig?
|
,
pechhulp tilburg
Reportagefotografie tips
|
,
© Copyright Foto bewerken online 2022