07/11/2022

Fotobewerking voor fotografen

fotografen

Om het perfecte plaatje te krijgen is veel vaardigheid en geduld voor benodigd. Maar met alleen goed camerawerk kom je er in de meeste gevallen niet. Om die reden gebruiken fotografen bewerkingsprogramma’s om onzuiverheden weg te halen uit foto’s, belichting aan te passen of foto’s bij te snijden. Professionele fotografen nemen zich daarom de tijd om foto’s te retoucheren. Bij (bijna) alle fotosessies zit het retoucheren van foto’s in de prijs inbegrepen.

Als je geen speciale effecten of lichtaanpassingen wilt hebben in je foto’s, kan een gratis online fotobewerkingsprogramma voldoende zijn om een leuk resultaat te krijgen. In deze blog gaan we ons focussen op verschillende bewerkingsprogramma’s die door fotografen gebruikt worden voor het retoucheren van foto’s.

Adobe Photoshop CC

Adobe Photoshop CC is het meest uitgebreide bewerkingsprogramma dat er op de markt beschikbaar is. De mogelijkheden met dit programma zijn ongekend. Je kunt vrijwel alles doen wat er maar te bedenken valt. Dit is dan ook de reden waarom fotografen dit programma graag gebruiken. Zeker fotografen die een boudoir shoot doen. Om deze foto’s optimaal te bewerken is Adobe Photoshop CC een goed programma omdat je ieder gedeelte van de foto apart kunt bewerken.

Naast alle voordelen die Adobe Photoshop CC met zich meebrengt, zijn er ook een aantal nadelen. Een van deze nadelen is de tijd die in het programma gestoken moet worden omdat het een complex programma is met veel functionaliteiten. Ook het aantal functionaliteiten is een nadeel. Er zijn namelijk veel functies die niet toepasselijk zijn voor fotografen, maar gericht zijn op designers. Ook de prijs van Adobe Photoshop CC is niet aantrekkelijk voor beginnende fotografen. Voor fotografen die veel werk hebben en regelmatig retoucheringen moeten uitvoeren, kan Adobe Photoshop CC zeker lonen.

Adobe Lightroom

Adobe Lightroom is in de afgelopen aantal jaren razend populair geworden onder fotografen. Het programma is ook ontwikkeld voor fotografen. In Adobe Lightroom kun je namelijk net zoals bij Adobe Photoshop CC ieder gedeelte van de foto apart bewerken. Bij Adobe Lightroom is het bewerken van foto’s een stuk gebruiksvriendelijker dan bij Adobe Photoshop CC. Het programma is een stuk minder complex, maar heeft veel dezelfde bewerkingsmogelijkheden. Ook de prijs voor Adobe Lightroom is een stuk aantrekkelijker voor iedereen.

Er zijn ook een aantal nadelen aan Adobe Lightroom. Zo kun je moeilijker objecten uit foto’s verwijderen en ontbreken functionaliteiten zoals het toevoegen van tekst en frames. Adobe Lightroom heeft niet veel nadelen omdat het ontworpen is speciaal voor fotografen om foto’s te kunnen bewerken.

Capture One

Capture One is de professionelere tegenhanger van Adobe Lightroom. In Capture One kan je alle functionaliteiten uitvoeren die ook beschikbaar zijn in Adobe Lightroom, echter kun je met Capture One de RAW-bestanden gebruiken. Doordat je de RAW-bestanden rechtstreeks van je camera naar het programma kunt zetten via de snelle tether-functie, gaat de kwaliteit niet verloren en kan je professioneler deze foto retoucheren.

De nadelen van Capture One liggen voornamelijk in het gebruiksgemak en de prijs van het programma. Omdat het een professioneel programma is dat alleen gebruikt wordt door fotografen, voornamelijk in de fashionwereld, ligt de instapdrempel hoog bij Capture One. Ook ligt de prijs van Capture One een stuk hoger dan Adobe Lightroom.

Lees ook:  Lust opwekken? Dat kan eenvoudig

Er zijn een aantal verschillen tussen bovenstaande fotobewerkingsprogramma’s. Welk programma je wilt gaan gebruiken is afhankelijk van het aantal functies dat je nodig hebt. Als je weinig wilt veranderen aan foto’s om het zo puur mogelijk te maken, heb je geen complex bewerkingsprogramma nodig.

Recent

Hoe je ongedierte kunt herkennen

Hoe je ongedierte kunt herkennen

13/09/2023
Tips om goede foto’s van je drankjes te maken

Tips om goede foto’s van je drankjes te maken

12/09/2023
Horecafotografie: hier moet je op letten

Horecafotografie: hier moet je op letten

15/08/2023
Hoe creëer je met fotografie een verhaal?

Hoe creëer je met fotografie een verhaal?

11/08/2023
5 tips om te beginnen met natuurfotografie

5 tips om te beginnen met natuurfotografie

11/08/2023

Meer in deze categorie

Tips om goede foto’s van je drankjes te maken: beweging en mensen op foto
Tips om goede foto’s van je drankjes te maken
|
,
horecafotografie
Horecafotografie: hier moet je op letten
|
een stoel die alleen is en wordt gezien als eenzaamheid
Hoe creëer je met fotografie een verhaal?
|
© Copyright Foto bewerken online 2023