De basis van het foto bewerken
Het wordt steeds eenvoudiger om foto’s te bewerken na je reis. In deze blog lees je meer over de basis van het foto bewerken en waar je bij moet opletten. We hopen dat je blijft lezen tot het eind, want wij hebben namelijk nog een extra tip voor je.
Het bewerken van je foto zorgt voor nét dat beetje extra
Een slechte foto wordt door de nabewerking niet meteen een goede foto. Een goede foto kan daarentegen net dat beetje extra krijgen wanneer je deze bewerkt. Nabewerking hoeft namelijk niet moeilijk te zijn en je hebt er helemaal geen dure software voor nodig. En wat misschien nog wel belangrijker is, nabewerking hoeft namelijk niet veel tijd te kosten en kan erg belangrijk zijn voor je foto. De volgende bewerkingen kunnen slechts in een halve minuut worden uitgevoerd.
De horizon
Wij vinden het erg storend wanneer een foto een scheve horizon bevat. Een landschap waar het water de zee uit lijkt te lopen omdat de horizon een helling heeft of een foto waarbij je je hoofd als vanzelf een beetje scheef houdt ter compensatie. Zelfs oplettende fotografen maken wel eens een foto waarbij de horizon niet helemaal horizontaal loopt, en zelfs bij het gebruik van de waterpas in de camera of het statief. Gelukkig is het een kleine moeite om de horizon weer recht te zetten, en veel bewerkingsprogramma’s kunnen het zelfs automatisch.
Bijsnijden
Je ziet wel eens bij het foto bewerken op je computer dat het kader van de foto nét niet helemaal is zoals je je had voorgesteld. Misschien zat er een tak in de weg of is de compositie van de foto sterker wanneer je de foto anders kadert. Op je telefoon of in een bewerkingsprogramma kun je de uitsnede van de foto veranderen. Het wegsnijden van een deel van de foto wordt ook wel ‘croppen’ genoemd. Twijfel je bij het maken van de foto over de uitsnede? Dan je kun je beter een beetje te ver uitzoomen dan te ver inzoomen.
Oplichten
Soms kunnen je foto’s aan de donkere kant zijn. Dit zie je vooral terug als je foto’s maakt van lichte voorwerpen. Een klassiek voorbeeld hierbij is een sneeuwlandschap. Wanneer je namelijk geen rekening houdt met de camera instellingen bij het maken van een foto, zal de foto altijd iets donkerder zijn. De camera gaat namelijk uit van een gemiddelde belichting waardoor foto’s van een lichte omgeving donkerder uitvallen. Dus ga je een foto bewerken met sneeuw, dan moet je meestal de belichting (exposure) aanpassen en vaak ook de witbalans.
Sprekende kleuren
Niet alle camera’s kunnen denken. Tegenwoordig zijn er wel die slimmer te werk gaan. Deze kunnen op basis van hun omgeving de juiste instellingen toepassen. Hierdoor hoef je niet altijd achteraf te bewerken. De toestellen zijn helaas vaak wat duurder en zul je waarschijnlijk niet snel hiermee te maken hebben. Wil je alsnog een fot bewerken, dan kijk eerst naar het contrast. Door deze te verhogen zullen de kleuren meer tot leven komen. Met het contrast verander je in een keer de contrasten van je foto, donkere gedeeltes worden donkerder, lichte gedeeltes worden lichter. Je foto wordt nog mooier wanneer je de schaduwen en hoogtelichten afzonderlijk bewerkt.
Gratis foto bewerkprogramma
Je bent nu aan het einde van deze blog. En zoals beloofd hebben wij een verrassing voor je. Via onze gratis foto bewerktool kun jij je foto’s eenvoudig bewerken. Je hoeft niks ervoor te installeren en het is erg gemakkelijk om te doen. Je hoeft je oude camera dus niet te recyclen of weg te brengen naar ijzerboer Landgraaf.