Alles over architectuurfoto’s
Wanneer je fotograaf bent is het waarschijnlijk een geliefd onderwerp: architectuurfotografie. Voor iedereen is de reden waarom dit onderwerp zo geliefd is anders, maar de liefde voor gebouwen wordt hierin altijd gedeeld. Vormen in gebouwen zijn bijvoorbeeld geliefd, denk daarbij aan organische vormen. Ook zijn de kleuren vaak geliefd, zeker als deze goed op elkaar zijn afgestemd. Het is dus logisch dat architectuurfotografie een volwaardig genre is binnen de fotografie. Het is een kunst waarin de kunst van architectuur, design en fotografie zijn samengesmolten. Ben je benieuwd naar architectuurfotografie? Lees dan verder.
Wat is het?
Maar wat is architectuurfotografie nu precies? Het is fotografie waarin de schoonheid van gebouwen en bebouwing wordt vastgelegd. Dit gaat meestal gepaard met zeer strakke composities waar er gekeken wordt naar lijnen, vormen en vlakverdeling. Als we het hebben over de architectuurfotografie kan dit gaan over alle soorten gebouwen, oude en nieuwe. Maar ook bruggen en aangelegde wegen of parken vallen onder dit soort fotografie. Een architectuurfotograaf is vaak op zoek in zijn of haar plaatje naar bepaalde rust en orde, het is voor hem of haar meer dan het gebouw op de foto zetten. Als architectuurfotograaf ben je bewust bezig met het vinden van een goede compositie.
Welk objectief?
Wanneer je mooie architectuurfoto’s ziet is er eigenlijk altijd gebruik gemaakt van maar een van de drie objectieven. Het kan het groothoekobjectief zijn, het standaardobjectief of het teleobjectief. Het is maar net hoe je het gebouw wilt vastleggen. Een groothoekobjectief is een lens die een grote hoek heeft. Hierdoor kun je gebouwen goed vastleggen. Het standaardobjectief heeft een hoek van 18 millimeter. Dit is een redelijk grote hoek om gebouwen vast te leggen. Je kunt hier vel mee. Krijg je met deze lens niet genoeg details op de foto? Dan kun je dichterbij komen met een teleobjectief. Dit is een lens waarbij je inzoomt om de details goed in beeld te leggen. De details kun je zo groter in beeld krijgen.
Instellingen
Omdat architectuurfotografen een zo goed mogelijk beeld willen geven van een gebouw, laten ze hun camera niet op de standaard instelling staan. Compositie is namelijk het allerbelangrijkste. Je fotografeert daarom, in ideale omstandigheden, met een zo laag mogelijke ISO waarde. Sluitertijd is wat minder belangrijk. Bij architectuurfotografie heb je meestal beelden die niet bewegen. Je kunt daarom de autofocus gebruiken en je hoeft niet zelfstandig scherp te stellen.
Gebouwen
Maar waar fotografeert een architectuurfotograaf dan? Dan kan overal zijn. In Nederland heb je veel gebouwen, vooral in de randstad. Je kunt ook naar het buitenland. Wat deze fotografen ook vaak doen is fotograferen in opdracht van architecten. De architecten in Zaandam zijn een grote opdrachtgever voor veel professionele architectuurfotografen.