26/05/2023

Hoe kun je fotograferen met natuurlijk licht?

foto

Licht is een van de belangrijkste factoren als je probeert om een mooie foto te maken. Door gebruik te maken van het juiste soort licht kan je foto er veel beter uitzien. De plaats waar je het voorwerp neerzet is ook niet geheel onbelangrijk. In deze blog zullen we je vertellen welke soorten licht er zijn, en geven we je tips over het maken van foto’s in een bepaald soort licht.

Soorten licht

Om het juiste licht te gebruiken tijdens het maken van een foto, zul je eerst moeten begrijpen welke soorten licht er zijn. Als eerste hebben we direct licht. De naam zegt het eigenlijk al. Dit licht is rechtstreeks gericht op het voorwerp. De schaduw zal zich dan recht achter het voorwerp bevinden. Als tweede soort licht hebben we zijlicht. Zijlicht komt van de zijkant en zorgt voor veel diepte in een foto. Deze lichtinval wordt vooral veel gebruikt bij landschap fotografie. Als volgende hebben we tegenlicht. Dit is licht wat zich achter het voorwerp bevindt. Dit zal ervoor zorgen dat het voorwerp donkerder wordt en het een silhouet vormt. Om de perfecte foto te maken van het voorwerp zul je een beetje moeten spelen met deze soorten licht.

Binnen fotograferen met natuurlijk licht

Om mooie foto’s te maken hoef je niet te beschikken over duren studiolampen. Met het natuurlijk licht wat binnenvalt kun je ook mooie foto’s maken, alleen zul je hier even mee moeten oefenen. Het licht vanuit buiten verandert met de minuut, houd hier dus rekening mee. En het licht zal ook heel anders zijn op de foto wanneer de zon heel fel schijnt, of het juist heel erg bewolkt is. Zorg dus dat je weet wanneer het beste licht naar binnen schijnt.

Als je dan gaat beginnen met het maken van foto’s moet je opletten dat er geen lampen aan zijn. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat je foto’s een hele andere kleurtint krijgen. En om nog beter gebruik te maken van het licht kun je gebruik maken van een witte/lichte achtergrond. Deze weerkaatst het natuurlijk licht naar het voorwerp wat je wil fotograferen. Dit kun je ook doen door middel van een reflector. Hiermee kun je het licht sturen, en heb je er meer controle over. Ook is het slim om het voorwerp wat je wil fotograferen zo dicht mogelijk bij het raam te zetten. Hier is het natuurlijk licht namelijk het sterkst. Om dan de perfecte foto te krijgen zul je een beetje moeten gaan spelen met de positie van het voorwerp. Kijk naar de lichtinval en de schaduw die het licht creëert. Is het licht te fel? Doe dan een gordijn dicht, en kijk wat voor effect dit geeft. Op deze website vind je meer informatie over gordijnen in Limburg.

foto

Buiten fotograferen met natuurlijk licht

Zoals we net al vertelde is het licht buiten altijd anders. Als het bewolkt is zul je andere foto’s krijgen dan wanneer de zon volop schijnt. Als je weet wat voor effect het weer heeft op je foto’s kun je hier gebruik van maken. Als het een beetje bewolkt is zul je een verzachtende kleur foto krijgen. Alsof er een soort dunne waas overheen zit. Tijdens de zonsopkomst of zonsondergang kun je ook hele mooie foto’s maken. Rond deze tijden heb je ook het gouden en het blauwe uur. Het gouden uur is bij de meeste mensen wel bekend. Dit ontstaat als de zon bijna ondergaat. Er is dan een soort oranje gloed van licht. Het blauwe uur is wat minder bekend. Dit is net voor de zonsopkomst en net na de zonsondergang. De omgeving neemt dan een blauwe kleur aan, en duurt meestal maar enkele minuten. Speciale foto’s kun je dus maken tijdens deze verschijnselen.

Lees ook:  Tips voor het bewerken van foto's gemaakt met bewakingscamera's

Nu je meer kennis hebt van het toepassen van natuurlijk licht kun je gaan oefenen met foto’s maken. Misschien heb je wel een paar mooie bloemen in de tuin waar je foto’s van wilt maken. In deze blog kun je lezen hoe je mooie foto’s kunt maken van bloemen.

Recent

Hoe je ongedierte kunt herkennen

Hoe je ongedierte kunt herkennen

13/09/2023
Tips om goede foto’s van je drankjes te maken

Tips om goede foto’s van je drankjes te maken

12/09/2023
Horecafotografie: hier moet je op letten

Horecafotografie: hier moet je op letten

15/08/2023
Hoe creëer je met fotografie een verhaal?

Hoe creëer je met fotografie een verhaal?

11/08/2023
5 tips om te beginnen met natuurfotografie

5 tips om te beginnen met natuurfotografie

11/08/2023

Meer in deze categorie

Tips om goede foto’s van je drankjes te maken: beweging en mensen op foto
Tips om goede foto’s van je drankjes te maken
|
,
horecafotografie
Horecafotografie: hier moet je op letten
|
een stoel die alleen is en wordt gezien als eenzaamheid
Hoe creëer je met fotografie een verhaal?
|
© Copyright Foto bewerken online 2023