Bloemen fotograferen in de achtertuin
Bloemen fotograferen kun je overal doen, ook in je eigen achtertuin! Kies je voor fotografie van de volledige bloem of voor slechts een gedeelte ervan? Wij vertellen jou hoe je het beste de bloemetjes in jouw tuin kunt fotograferen.
Dicht bij huis fotograferen, misschien heb je het wel eens gedaan tijdens de coronacrisis. Steeds meer mensen zijn in hun eigen omgeving gaan fotograferen. Zo worden er steeds meer foto’s gemaakt in de achtertuin. Vanuit je veranda aan huis kijk je zo naar de vele mooie objecten in de tuin die je kunt vastleggen met jouw camera. In je eigen achtertuin is vaak al genoeg moois te vinden! Dagelijks landen er vele vogelsoorten in de tuin, vliegt er een vlindertje op de vlinderstruik af en komen er verschillende bijen op de bloemen af!
Kies een onderwerp
Wanneer je door de achtertuin loopt, zul je genoeg interessante onderwerpen vinden. Vooral in de lente barst je tuin waarschijnlijk van de kleuren. De bloemen schieten uit de grond en je tuin zal zich weer vullen met insecten en vogeltjes. Deze prachtige bloeiende bloemen zijn zeker de moeite waard om een mooi plaatje van te maken. De vele prachtige kleuren en vormen zullen eruit springen op de foto.
Bepaal de compositie
Om aan de slag te gaan met het fotograferen van de bloemetjes in de tuin gebruik je een macrolens. Vervolgens ga je op zoek naar een goede invalshoek. Wat wil je op de foto laten zien? Wil je de bloem fotograferen in zijn omgeving of slechts een gedeelte van de bloem? Wanneer je kiest voor een detail van de bloem, dan moet deze foto uiterst scherp zijn. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van de meeldraden van de bloem.
Een goed tijdstip om een mooie foto van de bloemen in jouw tuin te maken is in de avondzon. De avondzon schijnt haaks op jouw tuin. Een lichtstraal schijnt door de bladeren heen waardoor er een mooi diffuus licht ontstaat. De oranje kleur zorgt voor een wat speelsere foto met lichte en donkere vlakken.
De juiste techniek
Je kunt de bloemen in jouw tuin op veel verschillende manieren vastleggen met de juiste macrolens. Met de macrolens kun je registrerend te werk gaan, door heel de bloem te fotograferen, of juist een abstract. Kies eens voor het vastleggen van een abstracte foto, deze geeft een vervreemdend beeld. De bloem die je gaat vastleggen is dan namelijk nauwelijks te herkennen. Slechts een klein gedeelte van de bloem is scherp gefotografeerd, de rest is onscherp. Om hier voor te zorgen kies je een klein diafragma (f/2.8). De voor- en achtergrond worden gevormd door de bladeren van de bloem. Op de voorgrond is een meeldraad scherp te zien op de foto. In werkelijkheid zijn er slechts een paar millimeter scherp vastgelegd op de foto. Om te zorgen dat er geen bewegingsonscherpte ontstaat, mag de sluitertijd niet te lang zijn. Stel de ISO dus op 400 in en de sluitertijd 1/250 seconden.
Wil je meer lezen over natuurfotografie? Klik dan hier. Lees ook enkele tips hoe kinderen kunnen leren fotograferen.