Een gemakkelijke gids tot foto’s digitaliseren
Oude foto’s zijn mooie herinneringen en een blik naar het verleden, maar helaas kwetsbaar. We begrijpen dan ook dat je deze dierbare herinneringen digitaal wil opslaan. Door foto’s te digitaliseren, bescherm je jouw herinneringen die je altijd terug kunt ophalen. Of je nu kust voor oude foto’s scannen en bewerken of ze om te zetten naar je pc, er zijn allerlei gemakkelijke manieren te gebruiken. We nemen je dan ook mee in deze gids om stap voor stap jouw foto’s te digitaliseren. Zo kan jij de beste manier kiezen om jouw herinneringen veilig te stellen.
Foto’s digitaliseren met een smartphone
Een gemakkelijke manier om oude foto’s te scannen of fotograferen is uiteraard met je telefoon. Met allerlei apps wordt dit proces steeds gemakkelijker. Deze apps raden we aan voor het digitaliseren van foto’s:
- Google PhotoScan. Deze app van Google scant foto’s met meerdere opnames zodat de beste kwaliteit wordt bewaard. Dit gebeurt door onder andere reflecties te minimaliseren.
- Adobe Scanner. Deze app biedt zowel het digitaliseren van foto’s als documenten, het is een ideale optie als je deze ook gemakkelijk wilt bewerken.
- Photomyne. Deze app scant tegelijkertijd een hoeveel afbeeldingen en heeft bewerkingstools om de kleuren in de afbeelding te verbeteren.
Om voor de beste kwaliteit te zorgen raden we aan de foto’s op een vlakke ondergrond te plaatsen met goede verlichting. Zo voorkom je schaduwen en reflecties op de scans.
Foto’s scannen naar Pc met een flatbed scanner
Voor de garantie van hogere kwaliteit is een flatbed scanner een goede keuze om oude foto’s te scannen en bewerken. Zo’n scanner biedt een hoge resolutie waarmee het de kwaliteit behoud. We raden de volgende modellen aan:
- Epson Perfection V39. Deze scanner is compact, betaalbaar en biedt een resolutie tot 4800 DPI.
- Epson Perfection V600. De scanner is geschikt voor zowel foto’s als films en dia’s en heeft een resolutie van 6400 DPI.
- Epson Perfection V850. De meest professionele optie met maximale kwaliteit is dit model, met een resolutie tot 9600 DPI.
Zorg bij het gebruik van deze scanners dat de glasplaat en je foto’s vrij zijn van stof. Voor standaard prints is bij het scannen de resolutie 300-400 DPI voldoende. Voor vergrotingen is 600-1200 DPI beter, gebruik dus de juiste resolutie.
Foto’s digitaliseren met een feeder
Een ADF-scanner (automatic document feeder) heft een invoervak waarmee foto’s automatisch worden ingevoerd. Automatisch haalt deze scanner dus foto’s door het apparaat. Dit is handig doordat je snel een grote stap foto’s kunt digitaliseren. Het zal je veel tijd en werk besparen in plaats van honderden afbeeldingen stuk voor stuk te moeten scannen. Echter kunnen kwetsbare foto’s zoals foto’s met een glanzende laag sneller beschadigd raken. Deze kans op beschadiging ontstaat door de rollers die ze door de scanner voeren. Ook is de kwaliteit ten op zichte van een flatbed scanner minder goed, omdat het voornamelijk bedoeld is voor het scannen van documenten.
Oude foto’s scannen of fotograferen met een professionele camera
De optie voor de hoogste kwaliteit is het gebruik van een professionele camera. Houd er echter rekening mee dat deze methode veel tijd en moeite in beslag neemt. Zo heb je een statief, goede belichting en polariserende filters nodig om reflecties te voorkomen. Voor degene die waarde hecht aan details en kleuren is dit dé oplossing.
Negatieven inscannen
Voor degene die een ongelimiteerd budget heeft, bestaat er ook de mogelijkheid tot negatiefscanners. Deze scanners gaan verder dan elke eerdere benoemde optie. De kwaliteit is uitstekend, maar daar staat ook een hoge prijs tegenover. De kosten kunnen namelijk oplopen tot enkele duizenden euro’s.
Ongeacht voor welke methode je kiest, de mogelijkheden zijn eindeloos en foto’s digitaliseren is een waardevolle investering. Koester met een van deze manieren jouw herinneringen en deel ze met toekomstige generaties! Wil je graag jouw foto's digitaliseren van jouw telefoon naar de laptop? Ontdek dan ook hoe je foto's van de iPhone naar de Mac overzet.