01/02/2019

Foto’s afdrukken: Het verschil tussen vroeger en nu.

 

Er is nogal wat veranderd in de manier waarop we met foto’s om gaan. De verschillen met vroeger en nu zijn gigantisch onmogelijk om in een blog te behandelen. We gaan daarom niet al te diep op dit onderwerp in maar kijken globaal wat er veranderd is en wat voor gevolgen dit heeft voor de manier waarop we met onze foto’s zoals onder andere onze vakantiekiekjes omgaan.

 

Wat bedoelen we met vroeger en nu?

Met ‘vroeger’ refereren we naar de tijd voor het internet en voor de mobiele telefoons met fotofuncties. Sommigen van ons kennen de tijd van voor het internet niet eens, en voor andere lijkt het nog zo kort geleden. Een ding is zeker de manier waarop we met elkaar omgaan is door het internet behoorlijk veranderd.

foto2

Want hoe maakten we vroeger foto’s?

Voor de komst van de moderne technologie, het internet en smartphones. Maakten we nog foto’s met een fototoestel / fotocamera. Ja je zou het haast niet zeggen, maar vroeger bestond daar een apart apparaat voor. Fotocamera’s waren destijds prijzige apparaten net zoals smartphones dat nu zijn. Echter kon je met een camera alleen maar foto’s maken en verder niets.

 

Geen SD maar een fotorolletje.

In zo’n fototoestel ging geen SD kaart zoals dat nu bij spiegelreflexcamera's het geval is. Nee de opslag van foto’s vond plaats op een fotorolletje. Op zo,n foto rolletje kon je 24 of 36 foto’s kwijt. Maar wissen terug kijken etc bestond toen nog niet. Een foto most daarom in een keer goed gaan.

foto3

Een kans op een mooie foto.

Want pas bij na het ontwikkelen van de foto’s wat je bij een fotospeciaalzaak liet doen. Konden we de foto’s zien. Dit was bij een vakantie dus pas bij terugkomst in Nederland en kon je de foto’s dus bijvoorbeeld niet opnieuw maken.

Je kunt dus wel zeggen dat foto’s vroeger veel waardevoller waren en we meer tijd namen om een mooie foto te maken.

Na het ontwikkelen van de foto’s kregen we deze in een speciale foto envelope mee en konden we ze thuis op ons gemak bekijken en aan onze dierbaren laten zien. Het plaatsen van je persoonlijke foto’s op social media en met de wereld delen bestond toen nog niet. En foto’s aan onbekende of kennissen laten zien zoals we dat vandaag doen was uitgesloten. Foto’s waren iets heel persoonlijks en die hield je voor jezelf en de mensen die erop stonden.

foto4

Tegenwoordig werkt dit allemaal heel anders.

Niet alleen hoe we foto’s maken, maar ook het online bewerken en hoe we er mee om gaan is veranderd. Iedereen kan de hele dag overal foto’s van maken zonder dat dit veel ruimte of een fotorolletje kost. Het ontwikkelen van foto’s gebeurd nog maar zelden. En is een tijdrovend werkje, aangezien je vaak uit duizenden vakantiefoto's moet kiezen. Wat lastig is en daardoor kiezen veel mensen ervoor om hun foto’s in de cloud te bewaren en gewoon op hun telefoon te bekijken of via een streamingdienst zoals de Chromecast op TV te kunnen bekijken.

Lees ook:  Je eigen auto op de foto zetten

 

Meer ruimte voor creativiteit.

Wel kun je tegenwoordig veel andere erg leuke dingen met je foto’s doen die vroeger niet mogelijk waren of juist heel duur waren. Denk hierbij aan het afdrukken van je foto’s in mooie fotoboeken, je foto op een groot canvas, poster of zelfs je eigen kleding bedrukken met foto’s. Door deze mogelijkheden zijn we ook veel creatiever geworden in het maken van foto’s. We kunnen tenslotte makkelijk een foto opnieuw maken wanneer deze mislukt en is er dus ruimte om te experimenteren zonder dat dit veel tijd en of geld kost.

Maar ook kalenders, mokken en tegeltjes met hoge kwaliteit foto’s kunnen makkelijk besteld worden. Hierdoor zie je de meest creatieve creaties voorbij komen. Deze foto mogelijkheden in combinatie met de online bewerkingsopties zoals het makkelijk vergroten / verkleinen of bijsnijden van je foto’s zijn tegenwoordig niet duur en kun je op deze website zelfs een leuke Fotofabriek kortingscode vinden waarmee het nog aantrekkelijker is om je foto’s op leuke items af te laten drukken.

Foto’s jouw eigendom, is dat belangrijk?

Er is dus veel veranderd in hoe we omgaan met onze beelden. Je kunt jezelf zelfs afvragen tot in hoeverre we het nog belangrijk vinden dat foto’s van jou je eigendom zijn. We publiceren deze foto’s maar al te graag op social media zoals Facebook en Instagram. En geven daarmee de foto weg en toestemming aan deze platformen om ze te gebruiken hoe hun dat willen. Sterker nog dit geld ook voor de foto’s die je via Whatsapp deelt.

 

Wat is de echte waarde van een foto?

De waarde van een foto is veranderd. Waar hij vroeger persoonlijk veel waard voor je was, is een foto nu waardevoller voor de grote bedrijven die hier gebruik van maken. EN ligt de echte waarde voor jou ook elders. Blijkbaar vinden we het belangrijker om foto’s met jan en alleman te delen dan deze voor eigen gebruik te bewaren.

De vraag hoe dit zo gekomen is en of dit een vrijwillige keuze is geweest is interessant. Maar niet voor nu weggelegd. Wel is het iets om over na te denken wanneer je de volgende keer weer zegt dat je privacy belangrijk vindt.

 

Recent

Zwangerschapsfoto’s laten maken

Zwangerschapsfoto’s laten maken

15/08/2022
Witte tanden op een foto, nodig of onnodig?

Witte tanden op een foto, nodig of onnodig?

08/07/2022
Reportagefotografie tips

Reportagefotografie tips

07/07/2022
Bloemen fotograferen in de achtertuin

Bloemen fotograferen in de achtertuin

07/07/2022
Niet alles los je op met fotobewerking 

Niet alles los je op met fotobewerking 

02/07/2022

Meer in deze categorie

Zwangerschapsfoto
Zwangerschapsfoto’s laten maken
|
,
witte tanden op foto
Witte tanden op een foto, nodig of onnodig?
|
,
pechhulp tilburg
Reportagefotografie tips
|
,
© Copyright Foto bewerken online 2022