09/02/2022

Tips voor tuinfotografie

glazen carport

Voor tuinfotografie hoef je niet ver te reizen. Je kunt je eigen tuin in lopen en aan de slag gaan. Tuinfotografie is ontzettend leuk om te doen, omdat het zo gevarieerd is. Daarnaast is het ook nog eens heerlijk ontspannen in de buitenlucht. Wil je de mooie bloeiende bloemetjes in de lente op de foto zetten of de nieuw geplaatste glazen carport? Er valt altijd wel iets moois te fotograferen in de tuin. Wij geven jou een aantal tips hoe jij jouw tuin goed op de foto krijgt!

Zoek naar de essentie

Probeer voordat je aan de slag gaat met je camera eerst goed rond te kijken wat je wilt gaan fotograferen. Kijk rustig rond en loop een rondje door je tuin heen. Zoek naar de essentie van de tuin en vraag je af hoe je dit het beste in beeld kunt brengen. Wanneer je planmatig aan de slag gaat zul je zien dat de foto’s meer diepgang krijgen en dat je betere foto’s schiet dan wanneer je zomaar aan de slag gaat.

Macrofotografie

Een belangrijk onderdeel van tuinfotografie is het fotograferen van dichtbij: de bloeiende bloemetjes, de bezige insecten en de kleine details. Deze kleine objecten kun je het beste vast leggen met een macrolens. Voor de minder gevorderde fotograven is er een goedkoper alternatief: een macro voorzetlens. Deze lens verkort de afstand waarop het objectief van de camera op het insect kan scherpstellen.

Niet te veel op een foto

Wanneer je begint met tuinfotografie is de verleiding vaak groot om de tuin in zijn geheel op de foto te zetten. Je zult er snel genoeg achter komen dat dit geen mooi resultaat oplevert. Een doorkijkje geeft een veel aantrekkelijker beeld dan de gehele tuin. Over het algemeen zal de sfeer en het karakter van de tuin beter tot uiting komen als je voor een bepaald gedeelte van de tuin kiest.

Beïnvloed de lichtinval met lijnen

Met schermen kun je de belichting van het voorwerp beïnvloeden. Je zult merken dat de foto’s van planten en insecten, een stuk beter worden. Er zijn drie schermen die vaak gebruikt worden in de tuinfotografie. Allereerst het diffusiescherm, dit is een fijnmazig, wit, doorschijnend doek dat strak gespannen wordt. Een ander scherm dat vaak gebruikt wordt, is een zilverscherm. Het zilverscherm is een reflecterend zilverkleurig scherm. Je kunt het scherm gebruiken om het reflecterend zonlicht op het voorwerp te richten. Tot slot wordt er vaak gebruik gemaakt van een goudscherm. Ook dit scherm zorgt voor een reflectie van de zon. De reflectie zorgt voor een warme gloed over het voorwerp.

Flitser

Bij tuinfotografie zul je er niet snel bij nadenken om een flitser mee te nemen. Een flitser heeft maar een beperkte reikwijdte. Toch kan het handig zijn een flitser bij de hand te hebben. Je kunt een flitser gebruiken om de voorgrond wat te verlichten, bijvoorbeeld in tegenlichtsituaties. Let hierbij wel op dat de voorgrond niet te ver weg is, dan heeft de flits alsnog geen effect. Maak gebruik van een niet al te felle flits, aangezien dan alle aandacht naar de voorgrond gaat.

Lees ook:  3 Tips voor een zwangerschapsshoot

Recent

Hoe je ongedierte kunt herkennen

Hoe je ongedierte kunt herkennen

13/09/2023
Tips om goede foto’s van je drankjes te maken

Tips om goede foto’s van je drankjes te maken

12/09/2023
Horecafotografie: hier moet je op letten

Horecafotografie: hier moet je op letten

15/08/2023
Hoe creëer je met fotografie een verhaal?

Hoe creëer je met fotografie een verhaal?

11/08/2023
5 tips om te beginnen met natuurfotografie

5 tips om te beginnen met natuurfotografie

11/08/2023

Meer in deze categorie

ongedierte herkennen
Hoe je ongedierte kunt herkennen
|
,
Tips om goede foto’s van je drankjes te maken: beweging en mensen op foto
Tips om goede foto’s van je drankjes te maken
|
,
Voetfoto's onlyfans
De Complete Gids voor het Verkopen van Voetfoto's op OnlyFans
© Copyright Foto bewerken online 2023