12/09/2022

De kracht van foto's

fotoalbum maken

EĂ©n beeld zegt meer dan 1.000 woorden; een bekend gezegde dat nog steeds gebruikt wordt. Niet voor niets, want het is een waarheid als een koe. Met beeld kunnen we echt meer zeggen dan met tekst mogelijk is. Wil je meer weten over de kracht van foto's? Lees het hier.

Cijfers liegen er niet om

Het blijkt namelijk uit onderzoek dat een mens visualisaties maar liefst 600.000 keer sneller opneemt dan een stuk tekst. Dat is dan ook de reden dat veel mensen sneller kijken naar een afbeelding. Het vertelt veel in Ă©Ă©n keer, het valt ons eerder op. Geen wonder, want beelden prikkelen nu eenmaal meer de zintuigen, in dit geval de ogen. Wist je trouwens dat we beelden ook vaak langer onthouden dan woorden?

Natuurlijk zegt een beeld niet alles. Het zegt fenomenologisch wat. Maar soms heb je bij een beeld ook meer context nodig. Je weet soms niet genoeg, met als gevolg dat je te snel conclusies trekken kunt. Maar, ook tekst kan ook het hele verhaal vaak niet helemaal zichtbaar maken.

fotoalbum maken

Met foto's maak je verbinding, hulpmiddel bij dementie

Soms is het moeilijk om met elkaar in contact te blijven als iemand dementie heeft. Een fotoalbum kan dan echt een uitkomst zijn, om toch weer contact te maken. Wil je een fotoalbum maken? Denk er dan aan dat mensen met dementie graag dingen zien die ze kennen vanuit het verleden. Het kan gaan om een afbeelding van een voorwerp dat met een hobby uit het verleden heeft te maken. Dat kan gaan om een piano, maar ook om een vishengel. Het hangt natuurlijk ook af van wat de hobby van diegene was.

De kern is dat het vaak fijn is voor iemand met dementie als de foto's zo gepersonaliseerd mogelijk zijn: foto's van waar iemand met plezier heeft gewerkt of foto's van de stad waar iemand heeft gewoond, kunnen verschillende herinneringen omhooghalen. Voor iemand met dementie is het fijn dat er nog iets is vanuit het verleden, voor een ander is het fijn om zo contact te kunnen leggen en er samen over te kunnen praten.

Foto's geven sneller een indruk van de situatie

Soms is iets lastig uit te leggen. Het is te ingewikkeld, te pijnlijk of misschien ben je niet zo'n prater. Met foto's kun je dan toch nog communiceren. Dat heeft een grote meerwaarde. Ook werkgevers gaan soms meer af op foto's in een c.v. dan op de inhoud van de cv zelf. Dat kan een nadeel zijn, maar in zeer representatieve functies is het eigenlijk wel begrijpelijk dat het gebeurt.

Lees ook:  Witte tanden op een foto, nodig of onnodig?

Recent

Zwangerschapsfoto’s laten maken

Zwangerschapsfoto’s laten maken

15/08/2022
Witte tanden op een foto, nodig of onnodig?

Witte tanden op een foto, nodig of onnodig?

08/07/2022
Reportagefotografie tips

Reportagefotografie tips

07/07/2022
Bloemen fotograferen in de achtertuin

Bloemen fotograferen in de achtertuin

07/07/2022
Niet alles los je op met fotobewerking 

Niet alles los je op met fotobewerking 

02/07/2022

Meer in deze categorie

Zwangerschapsfoto
Zwangerschapsfoto’s laten maken
|
,
witte tanden op foto
Witte tanden op een foto, nodig of onnodig?
|
,
personal trainer
Zo maak je charmante foto’s van je work-out
|
,
© Copyright Foto bewerken online 2022