8 tips voor wintersport fotografie

De besneeuwde bergtoppen, een mooie piste en lange latten. Een mooi vooruitzicht op een heerlijke wintersportvakantie! Je wilt deze vakantie natuurlijk vastleggen, en aan familie en vrienden laten zien. Wij geven jou in dit artikel daarom 8 tips voor het fotograferen van jouw wintersport.
De juiste camera
Tijdens het skiën en snowboarden, zal menig wintersporter wel eens vallen. Daarom is het dragen van een cameratas geen goed idee wanneer je van de piste afdaalt. Daarom is het nodig goed na te denken welke camera je mee neemt. De sneeuw en gladheid kan vaak zorgen voor ongevallen. Op de piste kun je valpartijen voorkomen met goed schoeisel. Met de auto moet je zorgen voor een goede sneeuwketting voor om de banden, zodat je ongelukken voorkomt.
Wil je met spiegelreflexcamera fotograferen? Of heb je liever een kleine camera, die je gemakkelijk mee kunt nemen? De meeste zullen waarschijnlijk foto’s maken met hun telefoon op de piste. Vaak zijn de foto’s dan niet van de beste kwaliteit. Bovendien moet je iedere keer je handschoenen uitdoen om een foto te kunnen maken. Daarom is het handig om een compacte camera mee te nemen in je jaszak.
Het uitzicht fotograferen
De hoge bergtoppen zorgen vaak voor een schitterend uitzicht. Ook in de kabelbaan of stoeltjeslift zul je op grote hoogte een mooi uitzicht hebben. Door de hoogte kijk je neer over het dal, de piste of de bergtoppen in de verte.
Wanneer je in een gesloten gondellift zit, kun je de foto het beste zo dicht mogelijk tegen het glas of plastic maken. Hiermee voorkom je dat je vervelende reflecties op de foto te zien hebt. Zoek een schoon stuk glas uit zonder sneeuw of krassen van skistokken.
Een andere optie is de camera uit het raampje hangen. Dit zorgt vaak voor nog scherpere foto’s, maar ook ongetwijfeld voor koude vingers. Hang je camera ook niet zomaar uit het raampje. Zorg dat je camera met een bandje om je pols zit bevestigd. Zo voorkom je dat je camera uit je handen glipt en naar beneden valt in het dal.
Sneeuw fotograferen
Op de meeste foto’s tijdens de wintersport zal natuurlijk sneeuw te zien zijn. De sneeuw zorgt ervoor dat het moeilijk wordt om goede foto’s te maken. Vaak worden foto’s al snel donker of blauw van kleur. Dit heeft te maken met verkeerde instellingen van je camera. Door een andere belichting te kiezen voorkom je dat een foto te donker wordt. De blauwe kleurzweem haal je weg met een warme witbalans-instelling.
Instellingen bij actiefoto’s
Je wilt natuurlijk ook een paar goede actiefoto’s hebben van de skivakantie. Om deze actie op de juiste manier vast te leggen, moet je fotograferen met een korte sluitertijd. Neem bijvoorbeeld een sluitertijd van 1/500s. 1/1000s of nog sneller.
Maak ook gebruik van de burst-modus, zo maak je meerdere foto’s achter elkaar. De timing is nog steeds belangrijk, maar de kans op goede foto’s is een stukje groter.
Plan de actiefoto’s
Een goede actiefoto maak je bijna nooit spontaan. Het vereist vaak de nodige voorbereiding. Neem een voorsprong en daal eerder van de helling af en ga op zoek naar een goede positie om de foto’s te nemen. Let hierbij op de achtergrond (mooie bergtoppen), het licht en het standpunt, maar ook op de manier waarop de persoon aan komt skiën of snowboarden.
Lekker in het zonnetje
Actiefoto’s zijn het makkelijkst te maken wanneer er veel licht aanwezig is, dus kies een plek uit waarbij de skiër of snowboarder in de zon staat. Houd er rekening mee dat sneeuw in de schaduw eerst blauw wordt. Hoe meer schaduw, hoe groter de kans dat de foto er blauw uit gaat zien.
Fotografeer niet alleen bij een strakke, blauwe lucht
De meeste wintersportfoto’s zijn een combinatie van bergen, sneeuw(pistes) en een blauwe lucht. Hoewel het zonlicht het fotograferen vaak een stuk makkelijker maakt, is de blauwe lucht niet per se nodig. Ook een bewolkte lucht kan zorgen voor een mooi effect!
Speel met perspectief
Het berglandschap is ideaal om te spelen met perspectief. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met het standpunt en de gekozen brandpuntafstand. Je kunt op verschillende foto’s dezelfde berg vastleggen. Door te veranderen van standpunt of door meer in te zoomen, krijg je meteen een heel ander beeld.